НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Сабор у Шаренграду

”Често идемо и лево и десно, идемо путем греха, путем овосветских зебњи и тескоба, које нас обремењују. Морамо се увек враћати Господу, кроз сузе, кроз покајање, кроз молитву и пост. Тако ће дело које чинимо овде на земљи имати стоструки род и биће убројано у добра која ће нам се сабирати, на којa ће бити гледано, да би остварили ону пуноћу реалности у Царству Небескоме” - рекао је Епископ Херувим.
У суботу и недељу, 22. и 23. августа, обележен је Великогоспојински сабор у храму Светог архангела Михаила и Гаврила у Шаренграду.

У навечерје Сабора, свештеници архиејерејског намесништва вуковарског служили су свечано вечерње богослужење и Акатист Пресветој Богородици пред Чудотворном иконом Пресвете Богородице Шаренградске.

У недељу, када Црква слави светог мученика и архиђакона Лаврентија, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим уз саслужење свештеника архијерејског намесништва вуковарског.

Епископ Херувим је у својој богонадахнутој беседи поучио верни народ:
-У име Оца и Сина и Светога Духа.
Часни оци, поштовани господине Станимировићу, драги Срђане, нека је наздравље у заједничком духу с нашим народом овај наш Госпојински сабор овде у нашој цркви у Шаренграду. Нека Господ благослови труд свих нас овде који се сабирамо. Данас смо принели Жртву од свих и за све, принели смо је Господу и у част ове иконе, чудотворне иконе Богородице Шаренградске. Сабрала нас је да принесемо молитве, да принесемо уздахе и сузе да би се улила нада нашем народу на овим просторима. Нада дa још ништа није заборављено и да ако живимо у јединству са Црквом Божјом онда можемо да се боримо против свих видљивих и невидљивих непријатеља. То је суштина ових наших сабрања драга браћо и сестре, почевши од Преображењскога сабора у нашем манастиру па и овога данашњега овде у Шаренграду. Суштина је у томе да пројавимо јединство, да пројавимо сав понос нашега народа и да нас светиње увек окупљају око себе. Да нам оне буду нада, да оне буду наша утеха у овоме времену које нимало није лако. Уколико живимо са Црквом Божијом и уколико се преображавамо у Христу онда ћемо моћи да изнесемо тај крст и моћи ћемо да победимо сва та искушења да би се уселио Христос у срца наша и да би гледали преображеним очима на целокупну стварност.
Велика је радост данас што смо овде сабрани, у оволиком броју. Хвала Богу да нас је чудотворна икона Богородице Шаренградске сабрала у молитви, да пред том иконом своје молитве узнесемо Господу, да их Господ чује, а исто тако да их услиши сходно онолико колико ми вере имамо, а веру требамо непрестано изграђивати.
Данас смо кроз свето Јеванђеље чули како треба сабирати врлине и шта је заправо Царство Небеско. Јер овде на земљи ми сабирамо таланте, сабирамо врлине које требамо непрестано умножавати за она коначна добра, а то су добра у заједници са Господом. Често идемо и лево и десно, идемо путем греха, путем овосветских зебњи и тескоба, које нас обремењују. Морамо се увек враћати Господу, кроз сузе, кроз покајање, кроз молитву и пост. Тако ће дело које чинимо овде на земљи имати стоструки род и биће убројано у добра која ће нам се сабирати, на која ће бити гледано, да би остварили ону пуноћу реалности у Царству Небескоме. Заиста наше свето Јеванђеље има ту димензију, и ово наше сабрање има ту димензију да нас упућује ка Царству Небескоме, да нас упућује ка Христу, у наручје Христово. Данас се ова црква радује, јер она је данас пуна верног народа који узноси своју молитву Господу, пали свећу за своје живе и мртве, сећа се својих предака који су градили ову цркву. Изграђивали су је да би нам оставили ово лепо здање да би у њему могли узносити молитве, да би имали ову Богородицу Шаренградску на овоме месту које је чувала ово место и чува и овај наш народ на овим просторима Богу се моли. Пресвета Богородица Христу узноси молитве и Он њену молитву сигурно чује. Помаже нам да можемо да опстанемо и останемо на овим просторима.
Заиста је благослов Божији да можемо бити сабрани овде, да овај Госпојински сабор како смо га назвали, живи. Хвала Богу овај Сабор добија своју димензију, добија суштину. Није то ради нас, него ради ове Богородице Чудотворне, која је овде пред нама, ради ње смо се и сабрали, ради ње постоји овај Госпојински сабор и ради ње ћемо се и сабирати овде кроз све године колико год буде снага и моћ свима нама то дозвољавала.
Нека би Господ дао да и следеће године будемо овде, да ову светињу никада не заборавимо, да ову светињу, хвала Богу, и обновимо и украсимо како би она својом лепотом пројавила суштину, пуноћу и славу коју заслужује и коју треба да има у нашем народу. Овај храм заједно са овом иконом је нешто највредније што у нашој Епархији имамо. Имамо чудотворну икону пред којом се Господу можемо молити и можемо узносити своје молитве Господу, а Бог ће сигурно кроз веру нашу, труд и љубав то чути и услишати сваки наш вапај.
Стога нек је благословен данашњи дан и ово наше сабрање овде у Шаренграду и нека нас Господ све благослови. Нека благослови ваше домове, ваше најмилије и нека благослов свете Богородице Шаренградске буде на свима вама од сада и кроз сву вечност. Амин!

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.