НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Крстовдан у Копривни

”Пуно је искушења у времену у којем живимо, све нас одвраћа од Цркве Божије, одвраћа нас од Крста Божијега, одвраћа нас од Јеванђеља Његовог. Ако имамо вере, чврстину вере у Васкрсење, ако чврсто верујемо у Распеће Христово које је почетак нашега спасења, онда и ми можемо да осетимо тај благослов Божији, да осетимо да је Бог ту, да нас Бог воли” - рекао је Епископ Херувим.
На Крстовдан, 27. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Копривни.

Епископу Херувиму саслуживали су јереј Зоран Гојић, парох петровослатински и ђакон Војислав Николић.

Епископ Херувим је по заамвоној молитви проузнео следећу беседу:
-У име Оца и Сина и Светога Духа.
Крсту твоме клањамо се Христе и свето Васкрсење твоје певамо и славимо.
Данас, драга браћо и сестре, широм васељене прославаљамо дивни празник - Воздвижење Часнога Крста. Крст је симбол нашега спасења, Крст је у црквеној песми симбол Васкрсења, али исто тако и симбол нашега страдања. Кроз крст и кроз Страдање Христово ушло је спасење целокупној творевини. Отворила су се Небеска Врата, отвориле су се Двери Небеске, да човек и поред своје грешности и поред своје палости може поново да задобије живот вечни. То јест, да се у овоме свету у којем живимо може удостојавати вечних добара која су залог за вечни живот. Живећи овде и носећи Крст Христов требамо да га понесемо ка Голготи страдања, тамо где је Бог наш страдао. Једино носећи Крст Христов и носећи тај врлински дух у себи, човек може и треба да буде атлета духовности, онај који у своме животу подражава пут Христов.
Следити пут значи чувати речи Јеванђеља које смо данас чули, поучавати се из светих Божијих списа, јер су нас они увек у овоме времену очували и сачували, упућивали су нас ка путу нашега спасења, упућивали су нас ка Хирсту. То је та суштина коју Свето Јеванђеље, Блага Реч даје човеку. Да то буде сведочанство за живот вечни. То је та суштина и то је тај благослов Божији који свето Јеванђеље благодаћу Духа Светога излива на род људски. Да осетимо присутност Божију, да осетимо тај крст страдања као крст нашега спасења. Јер ми као Хришћани драга браћо и сестре морамо страдати да би тако страдали по угледу на нашега Спаситеља Који је ради нас страдао. Крст искушења требамо да понесемо и да кроз свету тајну покајања исповеђени одемо пред Христа да би осетили благодат и присутност Божију. Хвала за то Богу! Бог нам је оставио као сведочанство свету Литургију, ово свето Сабрање, када смо сабрани једни са другима, у љубави Христовој, сабрани у ношењу управо тога крста и благослова Божијег којег данас празнујемо.
Требамо да примамо Тело и Крв Христову, да се причешћујемо Телом и Крвљу Господњом, јер је то благословени дар који је Бог оставио човеку. Из Његових ребара потече Крв и вода, они што су видели посведочили су и истинито је сведочанство њихово. То су видели свети Апостоли. Видели су тај благослов Божији који се излио из Тела Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. Излио се да буде сведочанство роду људскоме, да примајући те благословене Дарове и ми будемо народ Небески, народ који ходи тим уским путем нашега спасења. Јер живети драга браћо и сестре у духовности и живети у Цркви Божијој је увек било трновито. На крају трновитог пута осетимо благодат и благослов Божји.
Пуно је искушења у времену у којем живимо, све нас одвраћа од Цркве Божије, одвраћа нас од Крста Божијега, одвраћа нас од Јеванђеља Његовог. Ако имамо вере, чврстину вере у Васкрсење, ако чврсто верујемо у Распеће Христово које је почетак нашега спасења, онда и ми можемо да осетимо тај благослов Божији, да осетимо да је Бог ту, да нас Бог воли. Осетимо да на томе трновитиом путу ходимо путем Христовим, ми у своме животу подражавмо реч Јевнађеља, чујемо је, разумемо је, а реч Јеванђеља је управо Реч нашега спасења. Носећи тај Крст Господњи носимо га достојно. Требамо разумети Реч Божју, да разумемо шта је спасење, да разумемо Ко се на томе Крсту ради нас људи и ради нашега спасења разапео. Видимо данас нас свети апостол Павле у совјој посланици исто поучава. Једнима је то лудост, другима је то саблазан, јер не разумеју суштину Крста. Не разумеју суштину благослова који крст Божији даје роду људском.
Господ се разапиње да би човек имао и могао имати спасење. Да би се управо из тога Тела излила рв и вода и да би то било сведочанство ове свете Литургијске заједнице, овога светога литургијскога Причешћа.
Нека је благословен данашњи дан који нас је овде сабрао, нек је благословен Крст Господњи и нек је благословена наша заједница овде у Копривни и нека благослов Божији крстом Господњим сиђе на све вас и да сте срећни благословени од сада и кроз сву вечност. Амин!

Видео запис беседе можете да погледате ОВДЕ.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.