НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Даљској светињи

У Недељу Томину, 09. маја 2021. године, када Црква слави Светог свештеномученика Василија Амасијског, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у манстиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу, а својим појањем литургијско славље увеличали су чланови ВСПД “Јавор”.

Литургији је присуствовао господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и господин Предраг Рајић, народни посланик, заједно са господином Срђаном Коларом, председником ГО СДСС-а Вуковар и господином Дејаном Дракулићем, председником ВСНМ града Вуковара.

Еписоп Херувим произнео је следећу беседу:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, нека би Светлост Христовог Васкрсења била на свима нама да осетимо тај мир и ту љубав Божију која нам се даје и која нам се увек преноси да би човек осетио да није сам на овој земљи већ да поред себе има и другога, а тај други је управо и његов брат. И управо у томе духу ми данас овде имамо наше велике пријатеље и браћу из нама матичне државе Републике Србије, господина Милоша Вучевића, градоначелника српске Атине, Новога Сада, брата Предрага Рајића, народнога посланика. Заједно овде са нама су и представници нашега народа на овим просторима господин Срђан Колар и господин Дејан Дракулић. Њихова подршка и њихов долазак овде су крепост нашем народу у овим празничним данима. У данима када се радошћу весели цела васељена јер васкрсе Господ, јер највећи жалац у роду људском јесте управо та смрт. Смрт је побеђена и целокупно човечанство данас треба да се радује. Да се радује радошћу вечнога живота, радошћу која је оплемењена управо Тајном Васкрсења, оном Тајном која нам увек открива пуноћу и дубину, висину и ширину хришћанскога позива и хришћанскога подвига. Зато је најбоље за биће народа да хришћанство, православље буде фундамент нашега постојања. Једино тако ћемо најбоље изградити наш национални идентитет, православље треба бити на првом месту идентитет бића, а онда ће из тога да процвета лепота нашег народнога, нашег националног етоса који је прелеп, обогаћен многим обичајима, обогаћен многим културним, просветним и језичким благословима и благодатима. И то је та пуноћа и та лепота нашега православља, да буде универзално, да оно спаја људе, да оно не мрзи, да оно љуби, а да не куди. Нажалост сведоци смо у овим данима и у духу овога празника да смо имали једне изливе огромне мржње према српскоме народу на овим просторима које потресле наше вернике, потресле су све људе добре намере и добре воље. Јер то што се дешава ни у ком случају не доприноси миру и љубави и толеранцији, а Црква наша света, светосавска позива на љубав, позива на мир, позива на толеранцију, да имамо љубави без обзира на мржњу која је према нама уперена, да све те људе загрлимо љубављу Христовом и да живимо у духу празника, у духу васкрсења, у духу те радости. То нас не сме пољуљати, то нам не сме ударити у темеље, већ нас то треба учврстити да будемо сложнији и јачи, да будемо народ светосавски, народ тога светосавскога предања које и без обзира на мржњу и без обзира на све, увек има простора за љубав јер Христос васкрсе и радост донесе!
Нека би Господ дао се сви радујемо том радошћу, радошћу васкрсења Христовога, без обзира на сва искушења. Искушења ће бити многа још, сигурно, али увек је Црква ту, увек је ту нада која нам се даје да никада не посустанемо у подвигу живота, да нам Христос буде пример јер је он ради нас био и пљуван и шибан и понижаван, али исто тако доживео је то славно Васкрсење које је дало целокупноме човечанству једну другу димензију, димензију вечности и димензију вечне љубави.
Нека би нас Господ све благословио благословом вечнога живота да једни са другима будемо браћа и сестре, да наша матична држава се брине за нас и она је хвала Богу овде са нама у нашим душама и у нашим срцима и осећамо то свакога дана и свакога тренутка.
Нека би Господ дао да то јединство завлада широм земаљскога шара где год српска душа дише и српски збори и српски пише.

Након Свете Литургије Епископ Херувим угостио је високу делегацију у конаку манастира, након чега су посетили Саборни храм и Српски дом у Вуковару.
Испред Светониколајевског храма Епископа Херувима и његове госте дочекала је саборска заступница Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник Главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић и господин Јово Вуковић.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.