НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Свети великомученик Пантелејмон прослављен у Мирковцима

”Једино смо уз Цркву били снажан народ, уз Цркву знамо свој пут и знамо да волимо другога без обзира на верску или националну припадност. Када смо се одвојили од Цркве изгубили смо све што смо имали, изгубили смо чврстину вере и националног и духовног идентитета. Отишли смо странпутицом, уместо путем Светога Саве, Светога Симеона и свих наших праотаца који су нас учили чистој вери” - рекао је Епископ Херувим.
У понедељак, 09. августа 2021. године, када Црква слави Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је Светом архијерејском Литургијом на Мирковачкој водици.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофо Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски, протојереј Миленко Гребић, парох у пензији, јереј Милош Кузмановић, парох верски и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим беседио је сабраном верном народу:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе, нека свима буде на здравље и на спасење данашње сабрање овде у Мирковцима, у овој дивној долини молитве поред црквице Светог великомученика Пантелејмона.
Једно од блаженстава које често певамо на светим Божјим службама јесте: Блажени изгнани правди ради, јер је њихово Царство Небеско. У тим речима, драга браћо и сестре, сажео се и живот Светог великомученика Пантелејмона, човека пунога вере и благодати Светога Духа, човека који је ходио земљом проповедајући веру Христову када је било време најтежих гоњења хришћана. Био је прогоњен, али то гоњење било је искључиво ради задобијања Царства Небескога. Тешко можемо својим разумом све то схватити и прихватити, али Божји угодници дубоко у благодати Светога Духа разумеју то страдање и радују се таквом страдању за Христа. Тако је Царство Небеско задобио и Свети великомученик Пантелејмон, као и безброј светих великомученика који су у тим првим вековима носећи крст и проповедајући Јеванђеље страдали да би наша вера била чиста. Без обзира на све недаће никада не требамо да изгубимо веру у нашу Свету Цркву која је осведочена светим Божјим угодницима, којих има и из нашег рода, а који су свој живот посветили Господу Богу и задобили венац вечне славе. Никада се нису своје вере одрекли, него су је чували чврстом и чистом, неповређеном, како би та вера била сведочанство нашем народу којим путем и каквим стазама треба да ходимо. Нисмо ми народ који немамо главу ни историју, нити смо без познања суштине живота овде на земљи. Све ми то знамо, ко смо и одакле смо, која је наша Отаџбина и усмерење. Једино смо уз Цркву били снажан народ, уз Цркву знамо свој пут и знамо да волимо другога без обзира на верску или националну припадност. Када смо се одвојили од Цркве изгубили смо све што смо имали, изгубили смо чврстину вере и националног и духовног идентитета. Отишли смо странпутицом, уместо путем Светога Саве, Светога Симеона и свих наших праотаца који су нас учили чистој вери.
Зато, драга браћо и сестре, увек се крепимо животом Светог великомученика Пантелејмона и дивних Светих Божјих угодника којих је Небеска Србија препуна.
Наша небеска Отаџбина јесте увек пример који узор овом животу требамо да узимамо, које стремљење требамо имати. Када смо на путу Светога Саве тада смо на крстоносном путу, преображавамо себе и тако мењамо и друге око себе. Црква Божја никада не поучава немиру, нити било какве друге појаве у друштву које су супротне моралу и етици. Црква увек држи свој курс мира, јер је Христос мир. У том духу Црква проповеда вековима, чува Истину и Предање и даје га народу, како бисмо били народ чврсте вере.
Нека би Господ дао да се увек крепимо тим истинама, да нам Свето Јеванђеље буде пример за живот и да без обзира на сва искушења увек следимо то блаженство: Блажени изгнани правди ради, јер је њихово Царство Небеско. Дао Бог да будемо на путу правде и истине, да нас Свети Сава и Свети Симеон и овде наш заштитник Свети великомученик Пантелејмон на том путу чувају, крепе и снаже како бисмо сви били убројани у Божје угоднике. Да сејемо семе мира, љубави, праштања, наде и вере.
Нека би Господ дао да увек будемо постојан народ који следи Цркву и долази на Света богослужења и да се ту крепимо надом за свакодневни живот.
Живели, срећни и благословени били! Амин.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.