НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Вери

”Уколико примимо Тело и Крв Господњу и причестимо се Тајнама, онда све добија димензију вечности и задобијамо врлине вечнога живота. Зато, драга браћо и сестре, треба томе да се учимо, то је наша етика живота, то је наш однос према Цркви Божјој. То је наш однос, да нас у свему изграђује љубав, да нам љубав буде мера свих мера. Љубав може да изгради све оно што нашим напорима не можемо да изградимо, а то је један леп благословен однос. Када имамо такав међусобни однос можемо да осетимо присуство Божје и пуноћу Његове љубави, да осетимо пуноћу Његове милости” - рекао је Епископ Херувим.
У недељу, 29. августа 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у храму Светог Благовештења Пресвете Богородице у Вери.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Герман (Богојевић), Епархија канадска, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији, јереј Милош Кузмановић, парох верански и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Преосвећени Владика Херувим је после заамвоне молитве беседио:
-У име Оца и Сина и Светога Духа.
Часни оци, драги оче Германе, драги народе нека буде свима на здравље и на спасење Света Литургија овде у Вери. Да нас благослов Божији увек прати у нашем животу, јер то је оно што нас увек као хришћане треба руководити, оно што нас треба упућивати на истину нашега спасења. Једино благословом Божјим и животом у литургијском сабрању можемо осетити пуноћу љубави Божије, можемо се испунити надом и утврдити нашу веру. Онако како су се утврђивали наши преци прије нас, људи светог живота, који су кроз Литургију и литургијски начин живота испуњавали себе и утврђивали себе у тајнама вечнога живота, тајнама нашега спасења.
Тако и ми, драга браћо и сестре, кад год смо окупљени на Светој Служби Божијој треба да окусимо пуноћу вечности, а то је управо у Телу и Крви Господњој. То је суштина наше вере, то је суштина нашега доласка у Цркву. Служба је без тога празна. Ако нисмо примили Тело и Крв Господњу то је као да долазимо гледати неку лепу представу. Отварање благоразумног односа у дијалогу између човека са Богом догађа се кроз Свету Литургију. Јер ако нисмо у заједници једни са другима, ако нисмо у заједници Тела и Крви Господње коју треба да примимо, да служимо Свету Литургију онда све то добија сасвим другу димензију, димензију пролазности. Уколико примимо Тело и Крв Господњу и причестимо се Тајнама, онда све добија димензију вечности и задобијамо врлине вечнога живота. Зато, драга браћо и сестре, треба томе да се учимо, то је наша етика живота, то је наш однос према Цркви Божјој. То је наш однос, да нас у свему изграђује љубав, да нам љубав буде мера свих мера. Љубав може да изгради све оно што нашим напорима не можемо да изградимо, а то је један леп благословен однос. Када имамо такав однос можемо да осетимо присуство Божје и пуноћу Његове љубави, да осетимо пуноћу Његове милости. Бог нас без обзира на нашу грешност и палост ипак воли и увек нас позива да се кајемо, да приђемо Светој Цркви Божјој. Позива нас да приступамо Светом Причешћу као леку бесмртности и руководи нас ка Царству Небеском. Свето Причешће нам отвара путеве нашег подвига. Живети ван Цркве данас постаје драматично. Лакше ћемо носити бреме овог века ако осетимо Истину која нам се овде у Цркви Божјој непрестано даје. Та Истина је, драга браћо и сестре, Христос! Једина наша Истина, једина наша Нада и Утеха у свим тешкоћама и свим овим тешким временима у којим се ми налазимо. Зато треба да ходимо тим путем, да се васпитавамо тим начином живота, да се преображавамо Христом и да нам одећа коју смо обукли на Светом крштењу, одећа Христову у коју смо се обукли, буде непрестано светла и показује пут у тами овога света и века.
Нека би Господ дао да се преображавамо том истином и да нам Христос буде наш Путоводитељ, Руководитељ, Онај који отвара путеве таме и просветљује светлошћу Богопознања. Нека Господ подари да сви осетимо пуноћу загрљаја Божјега и да Света Литургија, драга браћо и сестре, нама на овим просторима буде једина утеха и нада, а Црква Стуб који нас увек окупља, сабира и увек руководи у истинама вечности, љубави и наде.
Нека би Господ дао да све то тако буде и да нас Његова десница увек благосиља. Живели, срећни и благословени били! Амин.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.