НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Апел за помоћ у генералној обнови боровског храма

Српска Православна Црквена општина Борово позива све богољубиве Хришћане, као и све људе добре воље, да помогну генералну обнову храма Светог првомученика и архиђакона Стефана у Борову.
Изградња боровског Светог храма завршена је 1764 г. Дакле, пре 250 година. Кроз своју бурну историју храм је претрпео многа страдања и оштећења, највише за време Другог светског рата, када је више пута гранатиран, у потпуности опљачкан и девастиран.
Такође, кроз историју, храм је и више пута обнављан, последњи пут 1997. Године. Данас је, међутим, један од највећих проблема оштећеност носивих греда кровне конструкције, што угрожава и саму постојаност храма. Такође, присутна је и велика влага у зидовима због деценијског таложења хумуса око самог храма, што је и узроковало „вештачку“ влагу у зидовима храма.
У првој фази обнове Светог храма планирана је санација постојећег кровишта као и потпуна реконструкција црквеног торња са звоником, што подразумева и подизање торња на првобитну висину, каква је била до рушења торња за време Другог светског рата.
У следећим фазама планирано је исушивање влаге, нивелација земљишта, уређење целокупне фасаде, измена столарије, као и уређење унутрашњости храма: израда новог иконостаса, тронова и певница, а напослетку и уређење црквене порте.
Радови ће се изводити у складу са пројектном документацијом Архитектонског уреда „TABLINUM“ из Загреба, уз стручни надзор Управе за заштиту културне баштине, Конзерваторског оделења у Вуковару.
Молимо све људе добре воље да својим прилогом помогну обнову боровског Светог храма, те да се ово богоугодно дело започне и заврши у славу Тројединога Бога и Његовог Светог угодника Стефана, а свима нама да буде на духовну радост и спасење, обнову и очување Цркве у Борову као и пуноће наше свете Цркве Православне.


Обнављајући храм, обнављамо и себе!


Број рачуна на који можете донирати средства:


HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d.
Ul. Slavonske Avenije 6, 10 000 Zagreb
Matični broj jedinstvene banke: 1198947
Žiro-račun: 2500009-1102035033
IBAN: HR20 2500 0091 1020 3503 3
SWIFT code BIC: HAABHR22КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.