НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

СРЕДЊОШКОЛЦИ ДОБИЛИ УЏБЕНИКЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОНАУКЕ

Након што су пријашњих година уџбенике из прердмета Православна веронаука у Хрватској добиле основне школе, од ове школске године завршене су и књиге за сва четири разреда средњих школа. Православни катихизис 1-4 су први уџбеници икада из веронауке за средњу школу који су штампани у Хрватској. Одобрени су од министарства науке и образовања Републике Хрватске, а у издању Издавачког предузећа Просвјета.

-Одавно имамо потребу да за веронауку имамо квалитетан уџбеник јер су се вероучитељи до сада углавном сналазили како су знали и умели. До пре неколико година имали смо уџбенике који су издани у Републици Србији, али и тамо сада долази до промене плана и програма за веронауку па ће доћи нови уџбеници јер су ти стари имали одређене мањкавости. Ми пратимо тај план и програм из Србије јер смо једна Црква, али данас могу поносно да кажем да смо завршили уџбенике пре него што су то урадили у Србији – истиче водитељ Катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске, координатор за веронауку на нивоу Републике Хрватске и рецензент уџбеника јереј Вукашин Цветојевић.


Књиге су 24. септембра свечано подељене ученицима средњих школа у Вуковару где је и највећи број оних који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, као и православну веронауку. Из Загреба их је донео генерални секретар Српског културног друштва Просвјета господин Слободан Живковић.

-Просвјетино издавачко предузеће је направило комплетан посао око издавања уџбеника из Православне веронауке и за основну и за средњу школу. Са тим поступком смо почели пре непуне две године, наравно уз сагласност и благослов Српске Православне Цркве и велико нам је задовољство што је главни и одговорни уредник свих издања Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије. Сав тај посао не би било могуће реализовати ни без благослова Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима и свих људи који су били укључени у тај посао. Данас смо имали задовољство да те уџбенике поклонимо ученицима у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији, а у наредним данима ће иста таква донација бити уручена и ученицима у остатку Републике Хрватске – рекао је приликом доделе уџбеника у вуковарској Гимназији господин Слободан Живковић.СРПСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ОБЕЗБЕДИЛЕ СРЕДСТВА ДА УЏБЕНИК ЗА УЧЕНИКЕ БУДЕ БЕСПЛАТАН

Уз учење српског језика, похађање часова веронауке за српску заједницу у Хрватској је темељ очувања културе, вере и идентитета. Зато ће ови уџбеници за све ученике бити бесплатни, а резултат је то добре сарадње свих српских институција у Хрватској међу којима су Просвјета, Српска Православна Црква, Српско народно вијеће и Заједничко веће општина који су обезбедили средства да ученици добију ове књиге.

-За нас је од великог значаја учење веронауке, али и школовање по моделу А. То је за целу нашу заједницу на овом простору изузетно важно. Од тога нећемо одустати пре свега због квалитета образовања и знања која деца стичу. Подела ових књига је заједничка акција српских институција, а то је и порука коју желимо да пошаљемо. Заједно можемо све и заједно можемо пуно учинити за добробит заједнице – каже председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.


Књиге су у Вуковару подељене у Гимназији, економској школи, струковној школи, као и у Техничкој школи ”Никола Тесла” у којој су поред Православног катихизиса ученици трећих и четвртих разреда добили овом приликом и уџбенике из српског језика. Православну веронауку на подручју читаве Хрватске похађа око седамсто средњошколаца од којих је њих 540 са подручја Вуковарско-сријемске и Осјечко-барањске жупаније.

Извор: https://srbi.hr

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.