НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Богојављење у манастиру Успења Пресвете Богородице

”Уколико човек живи вером, надом и љубављу, онако како нам је то Господ Бог оставио и како нас данашње Јеванђеље позива да будемо синови Божији, биће на страни Истине. Тада ћемо бити осведочени христоносци, богоносци. Бићемо сведоци да сви догађаји у историји воде Христу и да не постоји други смисао нити постоји лепши живот осим онога у заједници љубави и милости Божије” - нагласио је Епископ Херувим.
Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију на дан Богојављења, 19. јануара 2022. године, у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим је по освећењу воде беседио о величини прослављаног празника Богојављења:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Бог се јави! Нека буде на здравље и на спасење данашња Литургија и прослава празника Богојављења, Крштења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа на реци Јордану. Заиста, велики догађај за икономију нашега спасења, велики догађај за огреховљеног човека, човека обремењеног разним искушењима. Бог из своје велике милости и љубави коју има према целокупној творевини и човеку као круни створеног, жели да се сви спасу и дођу до познања истине. Овај догађај који прослављамо после Божића, као најрадоснијег празника, јесте један у низу догађаја који сведоче о неизмерној љубави Божијој. Небројено се излива милост Божија на творевину да би човек спознао Тајну спасења и да је једини пут и смисао у оквиру Цркве, у заједници и на јеванђелском путу, што је посведочено животом светитеља.
Све што човек чини у овом свету, ако није по благослову Божијем, може одвести човека само у пропаст и у супротност моралним и етичким начелима живота. Уколико човек живи вером, надом и љубављу, онако како нам је то Господ Бог оставио и како нас данашње Јеванђеље позива да будемо синови Божији, биће на страни Истине. Тада ћемо бити осведочени христоносци, богоносци. Бићемо сведоци да сви догађаји у историји воде Христу и да не постоји други смисао нити постоји лепши живот осим онога у заједници љубави и милости Божије.
Сви смо много грешни, али пролазећи кроз празнике требамо да се напајамо са Извора. Човек је разумно биће и зато нека разум превлада. Једино што разум не треба да буде задојен овосветским жељама и пожудама, него мора да се преображава. Баш као што се данас преображава и целокупна природа. Са природом треба да се преображава и човек, како би био са десне стране, онај који ће задобити спасење.
Света Литургија и све оно што проповеда Црква упућује нас у том правцу, ка спасењу и Царству Небеском. Следујући тако постајемо сведоци Рођења, Богојављења и Васкрсења и свих догађаја које је је Господ учинио ради човека.
Живели! Срећни и благословени били! Амин.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.