ЕПАРХИЈСКА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ОСИЈЕКУ

По Благослову Његовог Преосвештенства Епископа осјечкопољског и барањског Господина Г. Лукијана, 29. јануара 2017. године, по први пута након 1940. године, Светосавска академија одржана је у граду Осијеку.
На централној – Епархијској академији, и ове године, личност Светог Саве окупила је многобројне личности из културног, верског и политичког живота Епархије осјечкопољске ио барањске.
Пре почетка Академије отпевана је Светосавска химна, у извођењу Камерног састава Вуковарског српског певачког друштва Јавор из Вуковара.

Академију је благословио и отворио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Г. Василије, који је истакао да је личност Светог Саве дубоко укорењена у сваком православном Србину, јер је Свети Сава највећи кога је родила српска мајка.

О делу Светог Саве као српског просветитеља и јерарха, у светосавској беседи, говорио је протојерeј-ставрофор Михајло Маријанац, архијерејски намесник барањски и парох дарћански, поучивши присутне да Срби примером Светог Саве духовно узрастају у меру раста висине Христове.
Поред Вуковарског српског певачког друштва Јавор, на Академији је певао свештенички хор Епархије осјечкопољске и барањске, под водством диригента протонамесника Ненада Кесоње, пароха пачетинског.
Својим рециталом, ученици Гимназије из Вуковара који похађају православну веронауку који су такођ указали на величину Светог Саве као просветитеља и учитеља српског народа.

Као и претходних година, Епархијску светосавску академију је предводио песник и књижевник из Бијелог Брда Ђорђе Нешић, који је најављујући учеснике - благовеститеље позвао присутне да, поучени делима Светог Саве, и у данашње време, опстану као светосавки народ.

 

 

 

 

назад