ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У ТРПИЊИ

Кад човек схвати своју удаљеност од Бога, а та удаљеност је последица греха, кадa осети да је његов однос са људима из окружења постао неприродан, он може да крене у своје поправљање. И заблудели син је увидео своју грешку, сагледао своју ситуацију, одвојеност од породице, а кад му је и живот постао угрожен, он дође себи. Оног тренутка када је показао искрено покајање отац га је поново примио под своје окриље. Покајање, почиње онда кад човек схвати да се огрешио о Бога и ближње, кадa дође себи, и зажели да се врати у заједницу са Богом, а тиме ће постићи и заједницу са својим ближњима. Љубав човекова према Богу подразумева и љубав према ближњима. Ко је измирен са Богом, биће измирен и са људима, или ко љуби брата свога, љубиће и Бога.

У цркви Вазнесења Господњег у Трпињи, 03. априла 2017. године, благословом Епископа осјечкопољског и барањског Преосвећеног Лукијана, свештеници и ђакони боровског и вуковарског намесништва приступили су Светој тајни покајања, коју је установио сам Господ наш Исус Христос. Свету Литургију Преосвећених дарова служио је Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење свештеника Осјечкопољске и барањске епархије: протојереја-ставрофора Чеде Лукића, архијерејског намесника боровског, и протојереја Ђорђа Ковачевића иуз Мирковаца, те протођакона Драгана из Борова и протођакона Слободана Вујасиновића из Епархије сремске. Исповедник је био протојереј- ставрофор Душан Петровић из Новог Сада, професор и ректор сремскокарловачке Богословије у пензији. За певницом су појали протојереј- ставрофор Радисав Трајковић из Инђије, протонамесник Ненад Кесоња из Пачетина, ђакон Радован Арсеновић из Трпиње и теолог Слободан Лукић из Пачетина.

''Ево примера који треба да следите, сви смо грешни, и ваши свештеници...Размишљајте о себи, преиспитајте своју савест, па дођите у цркву да се са Богом живим сједините и Васкрсење Његово спремни дочекате'' - обратио се Епископ Василије окупљеном народу. По завршетку Свете Литургије, у просторијама Парохијског дома уприличена је трпеза љубави, на којој се протојереј - ставрофор Чедо Лукић бираним речима обратио Преосвећеном Владики Василију, између осталог захваливши му на његовој немерљивој љубави коју је показао према свештенству и верницима Епархије осјечкопољске и барањске.

 

 

назад