ПРОСЛАВА МАТЕРИЦА У ПЕТРОВОЈ СЛАТИНИ

У недељу 27. по Духовима, 25. децембра 2016. године Господње, Српска православна парохија петровослатинска, у богомољи Светог Василија Острошког свечано је, литургијски, прославила празник хришћанских мајки – Материце. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић. У ову недељу пред Божић прослављају се Материце, које би се могле назвати православним даном мајки и даном жена. Овај празник смештен је између Детињаца и Отаца, и ту има велике симболике, јер је мајка у породици она која повезује, спаја и окупља сву чељад, како то и каже Свето Писмо. Као што квочка сабира пилиће под крила своја, и мајка око себе сабира сву своју чељад. Она је зато мајка, али и матица и врело. Она је истински украс дома. Зато се и каже у оној нашој народној изреци - не стоји кућа на земљи, него на доброј жени, на доброј мајци. Тим поводом изведен је и програм посвећен мајкама.

Како је сада већ традиционално, по четврти пут, организована приредба поводом Материца, тако су и ове године у приредби учествовала деца из Петрове Слатине, Шодоловаца и Палаче. Њих укупно петнаесторо. На празник Материца деца везују мајке, које се ``откупљују`` слаткишима и по неком ситницом за свако дете. Показујући примером како свака православна породица треба да прославља овај породични празник, у богомољи Светог Василија Острошког, једну мајку, испред свих хришћанских мајки из ове парохије, везује дете. Ове године ту част имала је госпођа Далиборка Станчић из Шодоловаца. За наредну годину испред свих жена наше парохије јавила се учитељица Биљана Ђуричић.

Након успешног програма и међусобног честитања, сабрани народ, на позив свештеника, отишао је у црквену салу, где се прослава наставила уз посно послужење и богоугодно дружење.

 

назад