ДЕО МОШТИЈУ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ЈАГОДЊАКУ

Акатист Светом Нектарију у Парохији јагодњачкој се служи од 22. новембра 2012. године. Сваке задње суботе у месецу и од Прображења до Крстовдана свако вече. Акатист је служен пред иконом Светог Нектарија, коју је поклонио старац Нектарије Виталис, 2. јуна 2013. године. Пред овом светом иконом верници су долазили да се моле, не само из Јагодњака, већ и из других барањских и славонских села. Временом су почели долазити верници из Републике Српске и из Србије. За оне који нису могли доћи у горе поменутом временском раздобљу, надлежни парох јагодњачки, отац Слободан Мајкић, служио је акатист по потреби, да би се народу помогло у невољи, заступништвом Светога Нектарија. Многи су причали и објављивали своје исповести о исцелењу пред иконом Светога Нектарија у Јагодњаку.

Благословом надлежног Епископа осјечкопољског и барањског Господина Лукијана, године 2014. Управа парохије јагодњачке обратила се Егинском митрополиту, Господину Јефрему, са молбом да благослови доделити честицу или део моштију Светога Нектарија цркви у Јагодњаку. За нешто овако важно била је потребна нада и велико стрпљење...

Протојереј-ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки, средином септембра месеца посетио је седми пут острво Егину и манастир Светог Нектарија. На овај пут са собом је понео кивот за мошти, који је урадио ггосподин Драган Шапоња из Колута у Републици Србији. Пред одлазак у манастир чудотворца егинског, отац Слободан је посетио и старца Нектарија Виталиса у Камаризи, а овог пута је добио од старца његову схиму. Овај старчев дар је био предходница, да се кивот за мошти Светог Нектарија неће вратити празан. Након доласка на Егину, 17. септембра, игуманији је предат кивот. На то је Мати Теодосија рекла: “ Ја сам обећала дати мошти и то ћу обећање и одржати, сачекајте одмах ћу вам припремити мошти“. Тако је и било. Лепо украшени кивот је био и остао место у коме ће се чувати мошти Светог Нектарија. Ово неописиво радовање са оцем Слободаном поделили су верници из Србије и Републике Српске, које је довео на ходочашће.

Мошти Светога Нектарија Егиснког чудотворца донешене су у парохијску цркву Светог Оца Николаја у Јагодњаку 19. септембра 2016. Истога дана у 19:00 часова, на Акатист Светом Нектарију су дошли верници из барањских и славонских места. Ако Бог да, у цркви Светог Оца Николаја у Јагодњаку, пред моштима Светог Нектарија служиће се акатист, од октобра месеца 2016. године сваке суботе, и то до марта месеца с почетком у 16:00 часова, а од априла до септембра у 19:00 часова. Сви они који се буду обраћали Светоме Нектарију у било каквој невољи, душевној или телесној, нека им светитељ подари исцелење.

Светитељеве мошти ће бити у овој цркви док се у Јагодњаку не изгради нова црква Светог Нектарија, а радови на изградњи почеће ових дана.

Радуј се Свети Нектарије, Архијереју Божији!

 

назад