ОБНОВА СВЕТОГ ХРАМА У БОРОВУ

Благословом  Његовог Преосвештенства Епископа осјечкопољског и барањског Г. Лукијана, средином новембра 2015. године почела је генерална обнова храма Светог првомученика и архиђакона Стефана у Борову.
У првој фази обнове Светог храма извршена је измена постојеће кровне грађе која је у потпуности замењена новом, а у току је постављање новог црепа.
Такође, извршена је санација пукотина у зидовима и своду храма. Овај поступак спроведен је ињектирањем (убризгавањем под притиском специјалне везивне смесе). На тај начин успешно је извршено јачање структуре зидова, а са истим циљем постављене су и траке са стакленим влакнима пресвучене специјалним двокомпонентним лепилом (помешаним са кварцним песком) на критичним местима где су се пукотине појавиле.
Над олтарском апсидом извршиће се позлата крста.   
У овој фази радова предвиђена је и реконструкција црквеног торња са звоником, што подразумева и подизање торња на првобитну висину, а која је била до рушења торња за време Другог светског рата.
И овом приликом обраћамо се свим људима добре воље да својим прилогом помогну обнову боровског Светог храма, те да се ово започето богоугодно дело и заврши у славу Тројединога Бога и Његовог Светог угодника Стефана, а свима нама да буде на духовну радост и спасење, обнову и очување Цркве у Борову као и пуноће наше свете Цркве Православне. 

 

Обнављајући храм, обнављамо и себе!

 

Новчане прилоге можете донирати лично, у канцеларији Црквене општине боровске или уплатом на жиро-рачун:
HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d.
Ul. Slavonske Avenije 6, 10 000 Zagreb
Matični broj jedinstvene banke: 1198947
Žiro-račun: 2500009-1102035033
IBAN: HR20 2500 0091 1020 3503 3
SWIFT code BIC: HAABHR22


 

НАСТАВЉЕНА ОБНОВА СВЕТОГ ХРАМА У БОРОВУ

Милошћу Божијом и у славу Његову, почетком јуна месеца текуће године настављени су радови на генералној обнови Светог храма у Борову. Наставак овог великог и значајног обновитељског подухвата за верни народ Борова омогућен је захваљујући прилозима верника, значајним средствима приложеним од стране Општине Борово, као и средствима добијеним од ресорних министарстава Републике Хрватске и Републике Србије.
У ранијој фази обнове храма у потпуности је измењена кровна конструкција, уз извршење пратећих лимарских радова, те постављен нови цреп. Такође, урађена је стабилизација храма, ојачавањем структуре зидова и сводова.
Тренутно су у току припремни радови за обнову црквеног торња. У плану је да се постојећа капа торња (луковица) замени новом, која ће бити израђена на основу првобитне, порушене за време Другог светског рата. У плану су још електрификација звона као и постављање новог сата. Извођач радова је "Продукт градња" из Вуковара.

 

 

назад