ОБНОВА ''РОМАНОВЕ КАПЕЛЕ'' У БЕЛОМ МАНАСТИРУ

На старом Српском гробљу у Белом Манастиру 1983. године Роман Милорад подигао је капелу, као богомољу у којој ће он и његова супруга бити сахрањени. Цркви је оставио ораницу од чијег се закупа може одржавати капела.

По смрти Романа и Соке Милорад, Црквеној општини у Белом Манастиру поверена је капела на бригу и старање. Године, временске прилике и неприлике учинили су да је капела оронула, те је била потребна обнова.

Председник Црквене општине господин Младен Хорват, и дугогодишњи одборник господин Миленко Станић са супругом Ренатом, посебно су се ангажовали око обнове ове богомоље. Током новембра месеца 2016. године промењен је кров, стављен нови цреп, поправљена столарија. Радови на фасади и унутрашњост капеле, због зиме, наставиће се на пролеће.

Око капеле налазе се најстарији српски гробови у овој парохији. Гроб Угљеше Вакањца, који је 1891. године када се упокојио имао петнаест година, било је потребно поправити, јер је претило рушење горње плоче у гробницу.Захваљујући ангажовању господина Стевана Ристића, запосленици „Барањске чистоће“ спасили су гроб од скрнављења.

Црквена општина у Белом Манастиру,захваљујући заједништву и разумевању, брине се за сва православна обележја у граду. Непрестаним радом и залагањем свих, одржава се све што су преци оставили.


 

назад