ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА У ЈАГОДЊАКУ

У Светлу суботу, на дан Светог мученика Евпсихија, 22. априла лета Господњег 2017. христољубиви народ из Јагодњака, и околних барањских места, из Бањалуке, Дубице и других места Републике Српске, верници из Србије испунили су и  порту и храм Светог Николе да са свештенством из неколико епархија Срспке Православне Цркве заблагодаре Господу за дан какав само Господ створи и да присуствују чину освећења темеља нове цркве посвећене Светом Нектарију Егинском.Кажу, први пут у историји ове цркве, свет није могао стати, толико га је било.
У цркви Светог Николе налази се икона Светог Нектарија Егинског  која је стигла 2. јуна 2013. (на дан исцелења старца Нектарија Виталиса) и  делић моштију Светог Нектарија који је  у парохији у Јагодњакује стигао 19. септембра 2016. У кивоту са моштима су књига о исцелењима и схима старца Нектарија Виталиса. Акатист Светом Нектарију служи се сваке суботе.
Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије по благослову Епископа осjчекопољског и барањског г. Лукијана и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.
Током торжествене Литургије христоносни народ је испунио песмама славе и хвале Господу пратећи појање  певнице где величанствено пјеније Господу узнесоше свештенство и богослови, и појци из Бања Луке.Пунота наше Свете Цркве и воде показа своје красно лице.
Епископ сремски г. Василије произнео је празничну беседу о попразништву Васкрсења Христовог, Божјем угоднику Нектарију Егинском кога је Господ овенчао венцем славе и између осталог казао како се и овог посебног дана у Јагодњаку радујемо васкрсломе Господу који нам снаге даје и како треба да следујемо Господа како бисмо својим животом и љубављу показивали свима добро и шта значи Благослов Господњи и молитва свим Светима и Нектарију Егинском у чију славу се подиже храм.
После Литургије, сабрани народ је прешао у порту  где је темељ новог храма за који су добротвори и приложници  донели по благослову протојереја-ставрофора Слободана Мајкића, пароха јагодњачког, камен из разних светиња српских и српских светиња са Косова и Метохије, светиња грчких и  руских.  Са сваког места где је Господ боравио у Светој земљи, стигао је делић камена који ће бити уграђен у светињу у барањској парохији, Јагодњаку.
По благослову оца Слободана Мајкића господа Раде Костић и Милан Паунић донели су камен из светиња православних и изображени лик Богородице Јерусалимске (копија). Богомајка је бдила над народом; чинило се да се то сама мајка Божја спустила међу људе, па свету Литургију слуша, а затим на темељима новог храма моли Сина  Божјег за милост Његову да се и овде храм у којем ће се служити света Литургија и молити његовом заштитнику Нектарију Егинском, што пре изида.
Чин освећења темеља цркве посвећење Светом Нектарију Егинском извршио је Епископ сремски г. Василије са свештенством Епархије осjечкопољске и барањске и других епархија наше Свете Цркве.
Приликом освећења црквишта постављена су четири камена у виду Часног Крста :  честице камена са гроба Господњег из Светог Града Јерусалима,  камен из цркве Св. великомученика  Димитрија из Солуна и са већ заливеним у темељ великим каменом из манастира Св. Нектарија Егинског Чудотворца са Егине, манастира Св. Јована Богослова из Суротија, манастира Св. Дионисија Олимпског- са планине Олимпа и манастира Свете Анастасије Узорешитељнице код Солуна.
Повељу која је спуштена у темељ новог храма су потписали поред Владике  сремског г. Василија, протојереј-ставрофор Михаило Марјанац, архијерејски намесник, протојереј-ставрофор Слободан Мајкићи председник Црквене општине г. Милан Дамјановић.
Овај свети храм је копија храма из Бара Радовића у Морачи-Црној Гори. На овом светом храму у Јагодњаку је додан торањ уместо преслице и проширена су улазна врата, све остало је  исто као и на храму посвећеном Светом Великомученику Пантелејмону и Клименту Охридском у Барама Радовића. Пројекат за храм Светог Нектарија Егинског Чудотворца је урадио господин Александар Јанковић, архитекта из Пожаревца, пројекат је урадио бесплатно. Припремљену документацију је урадила и прилагодила законима Републике Хрватске госпођа Емилија Папић,  дипломирани инжињер архитектуре из Валпова.
Радове на изградњи цркве Св. Нектарија у Јагодњаку изводи грађевинска фирма "Пресинг" д.о.о. из Осијека. Надзорни архитекта за изградњу храма Светог Нектарија је Господин Тоне Папић из Осијека.
После освећења темеља организована је трпеза љубави за све који су дошли и том приликом је отац Слободан Мајкић, парох јагодњачки, казивао о свом сусрету са данас (како каже и како и сви други казују) живим свецем, старцем Нектаријем Василисом кога данас бројни болесни и немоћни из читавог света посећују у Егини.
Протојереју-ставрофору Слободану Мајкићу  је старац Нектарије Виталис подарио његов епитрахиљ, напрсни крст  а монашку ризу (схиму) за будући храм Светог Нектарија Егинског;  све са молитвом да у славу и част овог Божјег молитвеника, да сви  који се искрено буду молили пред  кивотом са делићем моштију Светог Нектарија Егинског и пред његовом схимом и књигом о чудесним исцелењима, захваљујући молитвама, буду исцељени.
Протојереј-ставрофор Душан Петровић (ректор Карловачке богословије, у пензији) је казивао о свом исцелењу осамдесетих година прошлог века; придодао је још једно сведочанство међу бројнима о моћи Светог Нектарија Егинског.
Многи долазе на Акатист Светом Нектарију и ово место већ постаје свето место на којем се окупљају сви којима је потребна помоћ. Свима језаблагодарио отац Слободан Мајкић за помоћ у зидању храма, а посебно, нашим људима из Републике Српске.
Овом приликом бележимо речи извођача радова г. Драгутина Љубеја: "Поносим се што сам био судионик данашње свечаности , посебно ме се дојмио Ваш надахнути говор и говори Ваших поштованих гостију нарочито онај дио о "дубини вјере ",као и сам чин посвећења новог светишта; схватио сам што се  од нас очекује! Радујем се почетку грађења и надам се да ћемо испунити критерије  који су постављени пред нас као  градитеље!

Такођер ми је драго ( и мојим сурадницима такођер) улога нас градитеља коју сте нам дали Ви и Ваши гости у својим бесједама!
Потрудит ћемо се да будемо достојни своје улоге у грађењу светишта Светог Нектарија и испуњени смо  дојмом да смо и ми дио тог великог и светог Божјег  послања, прје свега што смо увјерени да ће светиште бити отворено свим људима којима је Еванђеље и Божја ријеч светиња!"
У данашњој величанственој торжественој Литургији и у чину освећења темеља новог храма посвећеног Светом Нектарију Егинском, саслуживали су Епископу сремском г. Василију: протојереји-ставрофори: Душан Петровић (Епархија сремска); Михаило Марјанац, Владо Кљајић, Слободан Мајкић, Добривоје Филиповић, Миљен Илић, протонамесник Ненад Кесоња, ђакон Радован Арсеновић (Епархија осjечкопољска и барањска); Јован Лазинић и Младен Мајкић (Епархија бањалучка); протојереј Живојин Живковић (Епархија бањалучка); протонамесник Миле Мајкић (Епархија бачка); јереј Ђорђе Филиповић (Митрополија загребачко-љубљанска); протођакон Слободан Вујасиновић (Епархија сремска).
Из Епархије осjечкопољске и барањске саслуживали су и учествовали у овом чину: протојереј-ставрофор Стефан Кувежданин; протојереји: Драган Вукадиновић и Александар Вукадиновић; јереј Срђан Трајковић и ђакон Бранимир Михајловић.

З.Зец

 

 

назад