СЛАВА БОГОМОЉЕ У ПЕТРОВОЈ СЛАТИНИ

У суботу, 12. маја  2018. године, у парохијској богомољи у Петровој Слатини,  евхаристијски, свечано и молитвено прослављен је Свети Василије Острошки. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Михајло Маријанац пензионисани парох дарђански,  протонамесник Владимир Недељковић, парох габошки, ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице и надлежни парох петровослатински протојереј-ставрофор Миљен Илић. Надахнутом беседом, протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, проповедајући о  дивном Божјем угоднику Светом Василију Острошком, загрејао је срца благочестивог народа исцрпним примерима из  његовог житија. Прота Михајло Маријанац је нагласио и следеће: Још веће чудо и доказ светитељства Светог Василија јесте чудотворна моћ његовог нетљеног тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола Божјег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са својом богочежњивом душом постало је ризница благодати Божје.
Након Свете Литургије, у  молитвеном опходу, свештеницима се придружио протојереј  Бранислав Полимац, парох островски. Након крсног опхода освештана је капелица Светог Василија Острошког, коју је урадио  Драгослав Јовић а донирала  Општина Шодоловци.       
По освећењу капелице,  резањем славског колача и освећењем славског жита, слава богомоље прослављена је са овогодишњим кумом Љубомиром Влаховићем, који је овим поводом даровао налоњ за богомољу.  За новог кума о слави богомоље јавио се Предраг Будалић  из Петрове Слатине, који је свечано примио од овогодишњег кума четвртину славског колача у славу  и част Светог Василија Острошког. Благодарећи Богу и Светом Василију Острошком, поздравном беседом,  обратио се надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић захваливши браћи свештеницима на љубави коју  су пружили својим доласком у ову светињу. Овом приликом уручио је захвалнице Црквене општине петровослатинске овогодишњем куму Љубомиру Влаховићу,  начелнику Општине Шодоловци  Милу Злокапи те Николи и Душанки Гркинић из Палаче, који су донирали столице за богомољу Светог Василија Острошког.   
У радости овог великог празника настављено је славље у порти богомоље,  послужењем за све присутне који су овом приликом дошли на Свету Литургију.
Трпеза љубави уприличена је у бившем парохијском дому.

 

назад