ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ДАЉУ

Прослава Светог великомученика Димитрија – мироточивог Чудотворца, који је Слава Светог храма у Даљу и заштитник овог места, 2017. године почела је 7. новембра, служењем акатиста испред кивота у којем се чува миро са моштима више светитеља. Акатист су служили даљски пароси, протојереј – ставрофор Милован Влаовић и јереј Милош Кузмановић. На сам дан празника, поред даљских свештеника, Свету Литургију служили су протојереј – ставрофор Јован Клајић, пензионисани парох ердутски, јереј Драган Сердар, парох друге парохије у Борову и катедрални ђакон Предраг Јелић из Даља. У току Свете Литургије јереј Драган Сердар обратио се верном народу, беседом о Светом великомученику Димитрију, мученицима и великомученицима, њиховим животима, вери и љубави према Господу Исусу Христу, према ближњима, и храбрости да све дају за Господа и да страдају за Њега и да за то, на крају, добију од Спаситеља награду у Царству небеском.
Светој тајни Причешћа приступило је много одраслих верника и школске деце.

По завршетку Свете Литургије кренуло се у опход око Светог храма - Литију, на  којој се свештенослужитељима придружио игуман манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини, отац Херувим. Након Литије, у Светом храму освећена су славска обиљежја, која су спремили кумови - породица Бранимира Вучковића из Вуковара. Кумство за следећу годину преузео је Будимир Драгичевић из Новог Сада.
У име братства Светог храма, протојереј – ставрофор Милован Влаовић захвалио се свештеницима што су се одазвали позиву и увеличали прославу Светога великомученика Димитрија у Даљу. Такође се захвалио породици Вучковић, као и новим кумовима, пожелевши им свако добро, да их Господ и Свети Димитрије чувају и штите. Присутном верном народу честитао је празник, а мештанима Даља Храмовну славу.


 

 

назад