СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У МАРКУШИЦИ

Храмовна слава у Маркушици, Силазак Светог Духа на апостоле, порослављена је 2017. лета Господњег 4. jуна.
На сам дан празника Света Литургија почела је у 09.00. часова, а служио је високопречасни протојереј-ставрофор Добривој Филиповић.
Појницу су предводили ђакон Бранимир Михајловић, Нада Деспотовић, а учешће су за појницом узела и деца основношколског узраста.
По завршетку Литургије, протојереј-ставрофор Добривој Филиповић је одржао пригодну беседу у којој је истакао да благодаћу  Светог Духа, Који је сишао на апостоле, Црква живи, те да је љубав благодатни дар којим ћемо бити познати као Христови ученици.
По беседи отпочела је вечерња служба, са молитвама прописаним типиком, за које време је присутни народ приступио плетењу духовских венчића, након чега је верном народу подељена нафора.
           

На Духовски понедељак, по устаљеној пракси, браћа свештеници су својим присуством увеличали прославу празника богослуживши Свету Литургију. На овој Литургији је началствовао високопречасни протојереј-ставрофор Душан Колунџић, пензионисани парох нинбершки, а поред началствујушчег богослужили су високопречасни протојереј-ставрофор Зоран Симић, парох бјелобрдски, високопречасни протојереј Бранислав Полимац, парох островски, високопречасни протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох петровослатински,   пречасни протонамесник Немања Клајић, парох будимачки и погановачки, те ђакон маркушички Бранимир Михајловић.
По литији, високопречасни протојереј-ставрофор Душана Колунџић пресекао је славски колач, који је припремио овогодишњи кум Милан Васић са породицом.
Након Свете Литургије сви гости су приступили свечаном ручку, приређеном у парохијском дому.  
Силаском Светог Духа на апостоле у граду  Јерусалиму испуњене су  Христове речи: ја ћу послати обећање Оца својега на вас; а ви сједите у граду Јерусалиму док се не обучете у силу с висине(Лк 24; 49), након чега почиње проповед Еванђеља, те се због тога овај празник празнује као ''рођендан Цркве''.
О значају Светога Духа у Цркви Христовој најбоље сведочи црквена песма четвртога   гласа која каже: Светим Духом свака душа се одржава у животу и чистоћом узраста, освећује се Тројичним јединством, свештено и тајно.

 

 

назад