СЛАВА БОГОМОЉЕ У ПЕТРОВОЈ СЛАТИНИ

Свети Василије Острошки Чудотворац, Слава богомоље у парохији петровослатинској у Петровој Слатини,  прослављена  је у петак 12. маја  2017. године, евхаристијски, свечано и молитвено.   Благодарећи Богу за заштитом Светог Василија Острошког, верни народ сабрао се на молитву. Свету Литургију служили су: протојереј Александар Ђурановић, парох прве парохије даљске, протонамесник Саво Симић, парох сремсколазачки, протонамесник Владимир Недељковић, парох габошки, протођакон Драган Сердар из Борова и ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице. Богомнадахнутом беседом, протојереј Александар Ђурановић загрејао је срца благочестивог народа проповедајући о  дивном Божјем угоднику Светом Василију Острошком.   Василије Острошки Чудотворац показао je да ништа нема без Господа Христа. Он је на коленима клечао и плакао не само због својих грехова, већ због грехова свог народа. Када су га гонили није се вређао, него се тешио речима Господњим: Блажени изгнани правде ради и Радујте се и веселите се и тако на најбољи начин показао како се моћ Божја огледа управо у нашим немоћима, наводећи пример исцељења једне тинејџерке, која је због своје непромишљености пала у искушење ђавоиманости, али коју је, милошћу Божјом, Свети Василије Острошки Чудотворац исцелио.

Након одслужене Свете Литургије  кренуло се у крсни опход.  Приликом крснога хода свештеницима, у молитвеном опходу придружили су се   протојереј  Бранислав Полимац, парох островски и протојереј-ставрофор Добривоје Филиповић, парох маркушички.
Након крсног опхода, Храмовна слава прослављена је резањем славског колача и освећењем славског жита са овогодишњим кумом Милицом Попац, која је овим поводом даровала Богородични трон за богомољу Светог Василија Острошког. За новог кума о Храмовној слави јавио се Љубомир Влаховић  из Петрове Слатине, који је свечано примио од овогодишње куме четвртину славског колача у славу  и част Светог Василија Острошког. Благодарећи Богу и Светом Василију Острошком који нас сабра у молитвеном јединству, поздравном беседом обратио се надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић и том приликом захвалио браћи свештеницима на љубави коју  су пружили својим доласком у ову светињу. Користећи овај свечани тренутак уручио је Захвалнице Црквене општине петровослатинске овогодишњој куми Милици Попац,  поводом кумства о Храмовној слави.  Ове године, начелник Општине Шодоловци Миле Злокапа, заједно са својим сарадницима и већницима, за Дан Општине и Славу Општине, узели су за заштитника великог угодника Божјег из рода српског, Светог Василија Острошког, те је овом приликом освештана икона Светог Василија Острошког, да у дому Општине Шодоловци буде на свечаном месту, благосиљајући све који раде у згради Општине и који с добрим намерама буду долазили у њу.
У радости овог великог светитеља настављено је славље у порти богомоље, са послужењем славског колача и жита и  послужењем за све присутне који су овом приликом дошли на молитву.
Трпеза љубави уприличена је у бившем Парохијском дому, који је  пренамењен у црквену салу за потребе верног народа.

назад