ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ПЕТРОВОЈ СЛАТИНИ И У СИЛАШУ

Петрова Слатина

Свети Сава је наша вечна прича никад до краја испричана и завршена. Он је конкретна историјска личност, Србин од крви и меса, становник земље, али грађанин неба и човек будућег века. Он је, као што је рекао свети владика Николај, „Најлепше српско дете“ које је даровано Богу, али и најлепши српски лик кроз који се нама Бог показује. Свети Сава се умом уздизао докле су стизали најумнији људи његове епохе, а срцем до самог Божанског престола. Напустио је царски двор, одрекао се раскоши и отишао у „земљу Пресвете Богородице“ да поправи и просвети себе, како би касније могао да поправља и просвећује друге.

Блаженопочивши патријарх Павлe је говорио:‚‚Будимо људи!Угледајући се на своје свете претке, који су били кадри да издрже све тешкоће и муке, да и ми на тај начин будемо људи, уђемо у Царство Небеско, у број наших Светих, Мученика и Новомученика. Ми се често изговарамо: да смо се родили у неко сретније и боље време, и ми бисмо били бољи. То је само изговор! Младим бићима треба дозволити и омогућити да се упознају са ликом Христа Богочовека и Светога Саве, јер је то неоспорно и непролазно.“

На дан Светога Саве првог Архиепископа српског 2017. године, сабрасмо се у богомољи духовног чада његовог - Светог Василија Острошког, у Петровој Слатини. Светом Сави уздижући срца молимо као достојног и увенчаног светитеља нашег да моли са Пречистом Богородицом и свим светима, Христа Бога за нас да обновимо у себи  светосавског човека. Верни народ сабрао се на Свету Литургију, коју је служио протојереј-ставрофор Миљен Илић. Након Свете Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито, које је у славу и част Светога Саве припремила овогодишња кума Љубица Утвић из Петрове Слатине. За новог кума о Светом Сави јавио се Миодраг Радић из Шодоловаца, примивши четвртину славског колача у славу и част Божијег угодника. Ученици који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, заједно са својим родитељима, као и наставницама Горданом Алексић и Биљаном Ђуричић,такође су ове године припремили славски колач, у коме су сви били сабрани као један, те принели ово славско знамење како би прославили Светога Саву као своју школску славу. Светитељу Сави у славу принела су деца песме, рецитале те драмски програм кроз светосавску приредбу, која је била веома садржајана и са јасном светосавском поруком. Након лепо изведеног светосавског програма кума је позвала све присутне на припремљено послужење у црквену салу, где се наставило празнично дружење.


Силаш

Многа су и вечна дела Св. Саве у историји и култури  српског народа. Он је за сва времена уобличио и усмерио нашу националну свест и физиономију и нашу историју и културу. Темељ српском културном и научном развоју Свети Сава је ударио подизањем манастира Хиландара. Највеће дело Св. Саве је стварање и организација СПЦ коју је ставио у службу напретка народа и државе. Он је уложио велики труд да православље постане главни смисао и садржај српске културе.  Наш вечни савременик је, и још увек живи у храмовима, манастирима, домовима и душама. Због тога ко хоће да се приближи Св. Сави и упозна на прави начин његову личност и дело, мора пре свега схватити да се њему не приступа као према било којој другој нашој историјској личности. Приступ Светом Сави подразумева побожност, црквеност и литургијско-подвижнички живот пре свега.

Прослављајући Светог Саву, у храму Светог пророка Илије у Силашу, у великом броју сабрао се благочестиви народ. Након Свете Литургије празничну беседу произнео је протојереј-ставрофор Миљен Илић. У Славу и част Светога нам оца Саве, славски колач и жито припремила је овогодишња кума Слободанка Матијевић, која је подарила храму Светог пророка Илије велики стојећи нафорник. Четвртину славског колача, као залог кумства, за следећу годину преузео је Милан Пенић. По завршетку Свете Литургије уследио је светосавски програм. Сву децу, након одлично изведеног програма, као и сву децу коју су родитељи довели на свето богослужење даровима је обрадовао за ову годину Марко Дамјанић, донатор овом светом храму и носилац ордена Светог Саве другог степена, којим је одликован на дан троносања храма Светог пророка Илије у Силашу. После завршеног програма уследило је послужење у просторијама школе које је припремила овогодишња кума.


 


назад