ПРОСЛАВА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА У ЈАГОДЊАКУ

Прослава Светог Нектарија у Јагодњаку, 22. новембра 2016. године, био је величанствен догађај, духовно саборовање које се не памти у овом селу. Свети Нектарије је окупио верујући народ са свих страна, не само из Барање и Славоније. Дошла је и братија из Бањалуке да увеличају ово духовно славље, својим умилним гласовима за певницом, а у том су им помогли и појци из Борова, те је била је милина у срцу и души слушати ово дивно појање. На богослужењу је присуствовала и група верника из Градишке.
Ово је прва година да се служила Света Литургија о Светом Нектарију пред његовим светим моштима, које се чувају у овом светом храму, заједно са схимом старца Нектарија Виталиса из Камаризе. Поред храма Светог оца Николаја ниче храм посвећен Светом Нектарију, егинском чудовторцу. Темељи већ саливени, снажни да издрже будуће векове, снажни као вера егинског чудотворца. Чврсто вјерујући да ће та снага вере и изградити овај свети храм за нас и наша поколења.
На Светој Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Владо Кљајић, парох у пензији из Белог Манастира, а служили су још надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Мајкић и јереј Срђан Трајковић, парох болмански.
Веома надахнуто је беседио отац Срђан, говорећи о значају Парзника и овог духовног преображења у Барањи. Присусто верника из других места ће имати утицаја и на сав овај простор, а и шире, нагласио је.
После Свете Литургије, прочитана је молитва пред моштима Светога Нектарија за све присутне вернике и за све оне за које се приносе молитве на овом светом месту.
После прочитане молитве пред моштима Светога Нектарија, освећени су славски колач и кољиво, које је припремила овогодишња кума - Гордана Митровић из Вуковара. После освећења колача и кољива, прота Слободан је подигао залог славског колача и позвао, ко ће се примити кумства за наредну годину о Светом Нектарију. Кумство је одмах прихватила Добрила Саркањац из Белог Манастира.
Отац Срђан Трајковић је миросао вернике из кандила Светог Нектарија, а Прота Владо је поделио нафору.
Ово духовно сабрање је почело у радости и радосно се и завршило, опет умилним појањем духовних песама браће из Бањалуке и Борова.

Величанствену свечаност у овом малом месту, са нешто више од стотињак старачких домаћинстава, не може а да не повеже с овом предивном мишљу егинског Чудотворца:

„Најслађе моје Православље, ти подсећаш на поробљен народ, ударају те хиљаде ветрова, хиљаде сила се боре са тобом, желећи да те искорене са земље и да те уклоне из људског срца. Одлучили су да од тебе начине изгубљено сећање, музејски експонат који показује трагичну историју, а ипак те велики Господ, троједини Бог који премудро влада са небеса сакрио од њих, као цвет испод камена, омогућивши да сачуваш неколицину једноставних, побожних и смиреноумних душа. Да, ти ћеш наставити да постојиш и живиш, одгајајући млади нараштај и то хоћеш, сигуран сам, заувек чинити. Ти показујеш стазу што води до предворја вечности свима који те траже“.

Радуј се Свети Нектарије, Архијереју Божији!


 

назад