ЗАВЕТНИ ДАН У ОСТРОВУ

На празник Светог апостола Јакова Заведејева, 13 маја 2017. године, прослављен је Заветни дан у Парохији островској. Свету Литургију,  с почетком у 09:00  часова, служио је парох островски, протојереј Бранислав Полимац, а у присуству већег броја верника. Својим умилним гласовима, литургијско славље увеличала су за појницом дечица школског узраста, које су предводили старији островски појци. Свештеник је у беседи изреченој на Литургији поучио верну паству о значају Заветног дана за живот верника у парохији, као и о животу Светог апостола Јакова Заведејева. По одслуженој Литургији присутни су  се, заједно са парохом, задржали на послужењу у новој сјеници, коју је верни народ  подигао из љубави према Богу и својој Цркви.
У поподневним часовима, прослава Заветног дана настављена је Вечерњом службом, коју су увеличали својим присуством свештенослужитељи: протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох петровослатински, јереј Зоран Гојић, парох ердутски, те ђакон маркушички Бранимир Михајловић. По одслуженој Вечерњој, код Крста у центру села прочитане су литијске молитве, након којих је у храму пресечен славски колач,  припремљен од Удружења пензионера, те освећена икона Пресвете Богородице. Уважени протојереј-ставрофор Миљен Илић  у својој беседи  поучио је верни народ о апостолској служби Светог Јакова, те дубини вере коју је имао, а која је и нама данас и те како потребна.
По изласку из Светог  храма, ова духовна радост у Острову наставила се још дуго, у црквеној порти, пригодним културним програмом припремљеним од стране СКУД-а Острово, као и трпезом љубави уготовљеном за госте  и верни народ.

 

 

назад