ПРОСЛАВЉЕН ЗАВЕТНИ ДАН У ПАЧЕТИНУ

Већ више од 150 година верници Парохије пачетинске молитвено прослављају празник Светог апостола Карпа као свој Заветни дан.
Свети Карп се слави се по црквеном календару 08. јуна, а у срцима овдашњих верника пронашао је своје место као велики заштитник јер их штити од беда и невоља.
И овогодишња прослава је обележена најпре Светом Литургијом  која је одржана у пачетинском храму, а служили су протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох винковачки, протонамесник Ненад Кесоња, парох пачетински и јереј Горан Тодоровић, парох петровачки.
Беседу о значају празника и молитвеном прослављању овог Завета упутио је верном народу  прота Предраг Азап, рекавши  да је ово у Пачетину лепа свечаност и да је то израз поуздања и вере у Бога да ћемо бити заштићени и сачувани од разних непогода и несрећа.
По заамовној молитви у Литији се отишло до имања Драгана Рашића, где су свештеници читали молитве за плодоносну годину, уродом поља и свега посађеног и посијаног.
По повратку у свети храм обављен је славски обред. Затим је надлежни парох Ненад Кесоња упутио речи захвале присутним свештеницима, као и кумовима Заветне славе - породици Видовић из Пачетина.
У црквеној порти одржана је трпеза љубави.
Иначе,  Пачетин је овох дана много посећено место због ''Карпиних дана'', у склопу којих се одржава и међудржавна смотра драмског стваралаштва, названа МЕСДАМ,  установљена пре 15 година управо на овај свети празник. Ове године, овим поводом у Пачетин су пристигли драмски уметници и гости из Сокобање, Банатског Карађорђева, Беочина , Пријепоља и са Пала из Републике Српске.

 

 

назад