Епископ осјечкопољски и барањски
Преосвећени
Г. ЛУКИЈАН

ПРЕУЗМИТЕ НАШ БАНЕР

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН Г. ЛУКИЈАН

Преосвећени Епископ Лукијан ( Владулов), рођен је 9. маја 1933. године у Хајфелту (данашњи Нови Козарци у Банату), од родитеља Мирка Мачкића и мајке Јелене.
 Основну школу започео је у Српској Црњи а завршио у Ковиљу. Петоразредну Боroсловију са матуром завршио је у Сремским Карловиима, а Богословски факултет Српске Православне Цркве у Београду.
 Монашки постриг примио је у манастиру Ковиљу из руку игумана Леонида, 1958. године. Рукоположен је за јерођакона 1959. а за јеромонаха 1963. године.
 Од његовог доласка у манастир Ковиљ ова светиња генерално је обновљена, како црква тако и манастирскн конаци. Ценеhи рад оца Лукијана, Преосвеhенн епископ бачки Никанор премешта га из манастира Ковиља у манастир Бођани, 1. фебруара 1964. године. Манастир Бођани до тада је био осиромашен и запуштен у сваком погледу. За време његове управе покренуте су бројне активности за развој и подизање ове светиње, као и за њену рестаурацију н конзервацију. Извршено је рашчишћавање и удаљење објеката који су нарушавали и кварили првобитне облике и изглед манастира и његовог амбијента. Обављена је санација храма и конака и yвoђeњe савремених инсталација за осветљење и загревање. Повраћни су сви стари архитектонски облнци и ослобођени незграпних додатака и измена. Измештене су и начињене нове привредне зграде за домаћинство, увећан је сточни фонд и набављене савремене машине и пољопривредна средства за напредну земљорадњу. У манастиру је подигнут парк – ботаничка башта, у којој је било око 160 врста разног растиња и дрвећа. Паралелно са стварањем једног од најсређенијих манастира наше Свете цркве у то време, у селу Вајска, која је тада била манастирска парохија, отац Лукијан подигао је врло лепу цркву која је посвећена Светом Василију Острошком Чудотворцу.
Ценећи његов примеран вишедеценијски рад на њиви Господњој, Свети Архијерејски Сабор СПЦ-е, 23. маја 1991. године, изабрао је Архимандрита Лукијан за Епископа нововаспоставњене Осјечкопољске и барањске епархије.
Хиротонија је обавњена у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, 14. јула 1991. године. Преосвећени Епископ Лукијан устоличен је у Даљу, у Саборном храму Светог великомученика Димитрија, 18. августа 1991. године.
Хиротонију за епископа и устоличење извршио је Његова светост Патријарх Српски Господин Павле са више Архијереја Српске православне цркве.

Дакле, Преосвећени Лукијан преузео је нововаспоставњену Епархију осјечкопољску и барањску у врло тешко време - време рата, прогона, насиља и свега другог шта рат са собом носи. Поред осталог архипастирског старања, његова огромна улога у видању свакојаких рана у увек тешком поратном времену нешто је што је обележило више од двадесет досадашњих година архијерејске службе.

 


 

 

 

web counter
Copyright © 2013 SPC
~ Eparhija Osјečkopoljska i baranjska ~