НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Свети Сисоје Велики - Заветни дан у Борову Насељу

У среду, 19. јула 2023. године, када Црква слави Светог Сисоја Великог, парохија боровонасељска слави свој Заветни дан. Свету архијерејску Литургију у храму Светог Стефана Дечанског у Борову Насељу служио је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј Љубенко Јовић, парох бршадински, протојереј-ставрофор Слободан Блажић, парох боровонасељски, протонамесник Синиша Мићановић, парох друге парохије боровонасељске, јереј Бранимир Михајловић и протођакон Војислав Николић.

По освећењу славских дарова Епископ Херувим се богонадахнутом беседом обратио сабранима:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе, нека је свима на радост и спасење Света Литургија, ово наше литургијско сабрање у Борову Насељу, у прелепом храму Светог Стефана Дечанског. Радујем се што смо заједно у радости када прослављате великога Светитеља, заштитника деце и трудбеника Христовог – Светог Сисоја Великог. Његов живот је христоносан, богоносан, зато му је даровано Царство Небеско. Требамо непрестано да се сећамо таквих људи, врлинских људи који су нас својим животом упућивали ка Царству Небеском. Живот свих нас треба да буде у врлини, у подвигу. Наравно да на путу подвига постоје многа искушења и многе буре овога света усмерене су против свих нас. Не смемо да одустајемо од тог пута. Не смемо се ни на који начин препустити малодушју, него да корачамо именом Христовим. Онога који следи пут којим води Јеванђеље чекају отворена врата Царства Небеског. Тим путем ишао је и Свети Сисоје Велики и многи други, кроз многа искушења, кроз буре и харидбе овога света. На крају тог пута стоји Господ Исус Христос, вечна слава наша и једини пут наш. Данас многи желе да искористе Цркву на разне начине, покушавају да ставе своју шапу на Цркву и да њоме руководе. Наравно да то не може, нити је било нити ће бити. Ова Црква Божија је Христова, њена глава је Христос. Нема ту места за овосветске господаре и њихову филозофију живота. Све је усмерено ка Јеванђељу, ка Христу и не може да руководи нико сем људи који за то имају благослов и људи који долазе у Цркву Божију. Своје пастирско дело усмеравамо ка Христу, тако и никако другачије. Господ је наш први и једини пример. Свакако да требамо да ослушкујемо реч народа, а исто тако народ треба да чује реч Цркве. Онда је то хармонија духовног живота, хармонија и једне парохијске заједнице. То се онда и осећа, то је благослов Божији за све нас. Тада живимо благодаћу Светога Духа, по Јеванђелским истинама које су се излиле на овај свет. Љубав Божија лечи све. Она је лек који може свакога да разуме, сваку размирицу и неслогу. Ако имамо љубави превазићи ћемо све и доћи ћемо до оне благословене синтагме: ”Опрости брате”. То су речи спасења, речи које нас усмеравају ка Царству Небеском. Јер нас је таквом путу учио и Свети преподобни Сисоје Велики. Данас ћемо то ретко чути. Уместо тога видећемо отворени рат између браће, међу сестрама. Ако немамо љубави која отвара пут праштања. Пут праштања је пут нашега спасења и врлинског живота у Христу. Овоме нас учи и светитељ којега данас литургијским слављем прослависмо, Свети Сисоје Велики. Ту су и многи други који су свој живот посветили Богу у том христоваскрслом смислу. Господ Исус Христос треба непрестано да васкрсава у души и срцу свакога од нас. Онда можемо да дишемо благодаћу Божијом, онда смо у љубави и милосрђу. Такву душу Бог препознаје као своју и она је светлост овоме свету. Таква душа привешће многе душе Царству Божијем.
Радујем се што сам данас заједно са вама. Завршили смо Свету Литургију али духовна радост се наставља, осветићемо звона у нашој капели на Липовачи. Ако Бог да да наша црквена заједница и тамо буде жива и благословена, Крст Христов да носи, јер нам је то задатак и смисао живота у овом свету. Амин.

Након Свете Литургије Епископ Херувим је посетио Липовачу (парохија боровонасељска) и осветио звона за новоподигнути звоник у порти капеле Светог великомученика Прокопија.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.