НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Отворење летње школе у Светоуспенском манастиру

У недељу 27. августа 2023. године, када Црква слави Светог пророка Михеја, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Светом Литургијом отворена је летња школа калиграфије ”Путевима Захарија Орфелина” која се већ традиционално одржава у Светоуспенској обитељи.

На Светој Литургији био је присутан председник Заједничког већа општина господин Дејан Дракулић.

Епископ Херувим обратио се сабранима, вероучитељима, наставницима и ђацима:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Поштовани председниче ЗВО, поштовани представници ЗВО, наставници и вероучитељи, драга децо, желим да заблагодарим Богу што смо се данас сабрали на отворењу летње школе. Летња школа већ имс свој континуитет и постоји већ дуги низ година. Суштина ове школе јесте да се деца у манастирском окружењу образују благодаћу Божијом, то је примаран циљ зашто смо ту. Благодат Божија треба ову децу да усмери у правцу стицања врлина и облагодаћеног знања. Знање које се стиче овде не надима, него је грађа за боље и постојаније друштво. Сви смо на то позвани, пре свега наставници и учитељи, али и ви децо који слушате веронауку. Саздани смо по благодати Божијој, да будемо добри. Бог је створио све да буде добро. Наш избор јесте да будемо добри, а кроз нашу историју много је тих примера који су нас упућивали у том правцу. Почевши од Светога Саве, нашега патријарха Павла, који су себе уподобљавали Богу, били различити од овог света и тако преображавали себе и друге око себе. Сви требамо да се изграђујемо на том путу, треба да нас руководи благодат Божија. Веронаука сама по себи треба да буде тако конципирана, да буде предањска и литургијска. То није теорија и мртво слово на папиру које након неког времена ишчили из нашега ума, него жива вера темељена на литургији и предању. Много је светитеља у времену иза нас, али и у нашем времену. У овом свету примали су поруге, али од Христовог пута нису никада одустајали.
Бог жели да смо сви добри, да смо у заједници и међусобној љубави и да све разлике превазилазимо благодаћу Божијом. Овде у нашем манастиру имамо мошти дивних светитеља, Светога владике Николаја Велимировића и Светог аве Јустина Ћелијскога. То су наши савременици који су свој живот предали Господу. Били су гоњени и несхваћени, одбачени од система вредности који је у то време владао, али себе тим стихијама нису препустили. Ревновали су за Христа, за доброту. Живот светитеља је преточено Јеванђеље и њихов пример нас увек враћа и обнавља. Они су сведоци да сви ми можемо бити следбеници Христови, синови и кћери Божије. Само требамо на томе путу да будемо истрајни, истрајавати је велика ствар. Као када учимо неку захтевну лекцију, морамо више времена провести за књигом, за столом. Тако је и у духовном животу. Морамо се више трудити, више себе давати и бдети над душом да бисмо били добри људи, да би добро завладало. Доброта је задатак свима нама који смо у јавном животу, наставницима, вероучитељима и учитељима. Задатак нам је да ви будете добри људи, светосавци. Светосавље је одржало српски народ кроз сву историју и многа робовања која смо имали од турског периода. Једино је Црква била гарант јединства, ту смо пронашли смисао свег трпљења и страдања.
Нека је благословен ваш рад и боравак у манастиру, нека је благородно, нека је на изграђивање и образовење, да будете добри и честити људи! Амин.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.