НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Усековање литургијски прослављено у Бијелом Брду

У понедељак, 11. септембра 2023. године, када Црква молитвено прославља Усековање главе Светог Јована Крститеља, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николаја у Бијелом Брду.

Епископу Херувиму саслуживали су протонамесник Горан Тодоровић, парох бјелобрдски и протођакон Војислав Николић.

Беседећи сабранима Епископ Херувим рекао је да без Тајне покајања нема црквеног живота, али нити праве заједнице међу људима.
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Поштовани начелниче општине, поштовани господине Вуковићу, поштовани народе и децо Божија, нека је свима на здравље и спасење данашњи дан у који смо се сабрали под сводове овог светог храма. Прославили смо, на првом месту, име Божије, и првога међу пророцима, онога који је најавио и дочекао Господа нашега Исуса Христа.
Јеванђеље нам говори о догађају који данас празнујемо, а који је један у низу празника којима наша Света Црква прославља Светог Јована, Претечу и Крститеља. Многи наши домови славе Светог Јована као своју крсну славу, а цела Црква данас се постом и молитвом сећа овог страшног догађаја.
Многи су људи данас Иродијаде у својој души, многи распињу једни друге и немају никакве толеранције нити поштовања. Иродијада је у оном веку и времену тражила главу Пророка, проповедника покајања и доласка Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Теологија покајања је најсавршенија логика рода људског, најсавршенији чин који човек може да доживи. То је силажење у дубину своје душе, спознавање сопственог греха након чега као плод следи исповест. Требамо да осећамо присуство Божије, да смо пали и грешни и да само из велике љубави Божије можемо бити саучесници, заједничари Тајне спасења – Царства Небеског. Кроз Свету Тајну покајања и кроз литургијски живот до Царства Небеског. Суштина теологије и целокупног црквеног живота налази се у Тајни покајања. Нема црквеног живота ако се не сетимо речи Светог Јована Крститеља: ”Покајте се, јер се приближи Царство Божије”. Тада нема ни правог односа, праве заједнице међу људима. Једни другима требамо опростити, Свето Јеванђеље каже седамдесет пута седам, што значи безброј пута. Сваког човека требамо да схватимо као палог, грешног. Грех води човека широким овоземаљским путем, а новозаветни пут јесте онај уски и трновити пут који води димензијом подвига, покајања и живота по Христу. Живот по Христу подразумева непрестано стражење над својом душом, непрестано сагледавање себе као у огледалу. То је стражење над собом, над својим бићем и својим срцем. Све ово нам је у новозаветној историји посведочено на безброј начина, кроз животе светитеља. Пуне су књиге житија светих угодника Божијих који су целе ноћи, целе дане пробдели над собом кајући се и тражећи благословене речи: ”опроштено ти је” и ”опрости брате”. Реч опрости уводи нас у Царство Христово, у Царство заједнице љубави и милости Христове. Овде се налази пуноћа и смисао живота у Христу. Није довољно само доћи у храм и гледати велелепну службу где све лепо изгледа, нагледати се хармоније и идиле. Уколико не схватимо дубину литургијског живота, суштину доласка у цркву, све ће нам изгледати као један привид, историјска датост. У теологији Цркве нема краја, све је омеђено вечношћу и њоме дише. Зато Црква постоји кроз многе векове, многа иксушења и буре. Опстала је као заједница вечности и ниједна историјска датост ни на који начин није могла ставити Цркву под своје оквире нити учинити да Црква нестане као таква. Црква проповеда Христа, проповеда вечност и Јеванђеље љубави. Мржња има своју улогу у нашим животима, али нема своју трајност. Хвала Богу да је тако. Кроз покајање и праштање и сећање на речи Пророка можемо да премостимо и назидамо све.
Нека је благословен данашњи дан и наше сабрање овде у Бијелом Брду. Господ Бог да нас благослови да будемо деца Царства Небеског, људи достојни завета наших дивних предака. Преци су нас учили да једини исправни пут овде на земљи јесте пут Цркве и Јеванђеља Христовог. Нашој деци овде нека буде на здравље и спасење Литургија и срећан почетак новог школског лета. Наставницима, учитељима и родитељима исто тако. Господ да нас укрепи и оснажи у подвигу који подразумева подвиг живота у Јеванђељу, у Крсту Господњем и Цркви Христовој. Живели, срећни и благословени били! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.