Епископ осјечкопољски и барањски
Преосвећени
Г. ЛУКИЈАН

ПРЕУЗМИТЕ НАШ БАНЕР

ЕПАРХИЈСКИ ЧАСОПИС ''ПРЕОБРАЖЕЊЕ''

 

ПРОСЛАВА НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА У БОЛМАНУ

У Болману (Архијерејско намесништво барањско), 23. марта, после Свете литургије у парохијском храму који је посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, свечано је  прослављена Недеља Православља. Прво, пригодну беседу о дубоком значају овог славља одржао је надлежни парох, протојереј Стеван Кувежданин. Затим, текстове и песме о Православљу произносили су полазници веронауке из Парохије болманске.    

ОБНОВА СРПСКЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ У ЈАГОДЊАКУ

Српска православна Црквена општина Јагодњак, 2005. године, у склопу повратка одузете имовине од СПЦ-е, поново je постала власник јагодњачке „Српске народне школе''. Ова  школа датира из 1897. године. У њој,  надомак сеоске цркве посвећене Светом оцу Николају Мирликијском, васпитавале су се бројне генерације ученика. Тако је било све до Другог светског рата. Наиме, након његовог завршетка, школа је била одузета Цркви,  као уосталом  и скоро сва друга црквена имовина у овом барањском селу.
Након поврата некада монументалног и врло важног  објекта за Србе у Јагодњаку, у неизналажењу материјалних средстава за обнову, активности Црквене општине и надлежног пароха, протојереја Слободана Мајкића, наредних година, биле су усмерене на заштити од његовог даљег пропадања. Тако је било до краја 2010. године. Тада је Црква склопила  Уговор са Општином Јагодњак,  да Општина обнови зграду а да се она, за узврат,  делимично користи за дечије забавиште. Богу милостивоме хвала, обнова школе је у завршној фази. Тренутно се ради на уређењу дворишта и зидању нове порте, а у плану је да дечије забавиште буде отворено већ у септембру месецу ове године.

 

опширније

СЕМИНАР ЗА ВЕРОУЧИТЕЉЕ У ВУКОВАРУ

Под покровитељством Агенције за васпитање и образовање из Осијека и Катихетске канцеларије Епархије осјечкопољске и барањске, 23. фебруара, у Вуковару, одржан је стручни семинар за вероучитеље Православне веронауке. Тема семинара била је:  ''Примена  Бломове таксономије знања у настави Православне веронауке''. Предавање о једном од најкориштенијих теоретских оквира за планирање, припрему и вредновање образовања на свим нивоима одржала је  гђа. Елвира Римац, проф. психолог из Загреба.   Стручни скуп био је вођен од стране водитељице Агенције за васпитање и образовање Анкице Млинарић и јереја Зорана Мајкића из Даља.

АКАДЕМИЈА У БОЛМАНУ

Поводом девет стотина година од рођења утемиљавача српске државе, ујединитеља српских земаља, истребитеља јереси и заштитника Православља, Стефана Немање,  у барањском селу Болман, 16. фебруара,  одржана је академија у част овог великог српског жупана. Академија је одржана у месном Дому културе, а  у сарадњи Управе парохије болманске и СКД "Просвјета". Поучно слово о потоњем Светом Симеону Мироточивом одржао је надлежни парох, протојереј Стеван Кувежданин.

ОБНОВА ЦРКВЕ У КОПРИВНИ

У селу Копривна, у Општини Шодоловци, недалеко од Осијека, налази се најстарији православни храм у Епархији ојечкопољској и барањској. Не зна се тачно када је храм храм Рођења Пресвете Богородице саграђен, али судећи по опеци и фресакама који се у њој налазе датира с краја 13. и почетка 14. века. Ово потврђује и сам терен на којем се налази црква, јер је исти у ствари заштићени археолошки средњевековни локалитет „Удовичко поље“. Храм је током историје претрпео бројне поправке што се види на зидовима истог. Црква је обнављана 1751. године, да би током Другог светског рата опет настрадала, те последња обнова бива 1969. године... опширније

 

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

У организацији Епархије осјечкопољске и барањске, 02. фебруара, у Осијеку, одржан је радни састанак Преосвећеног Епископа Лукијана и подручног свештенства са представницима Канцеларије Владе Србије за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Свештеници су упознали чланове делегације с проблемима у организацији верског живота на овим просторима, као и с активностима на пољу обнове и изградње црквених објеката.

Представници Канцеларије, упознавајући присутно свештенство с целокупним програмом Владе Србије за заштиту верског, националног и културног идентитета Срба у региону, истакли да ће Канцеларија и ове године наставити с пружањем финансијске помоћи у реализацији приоритетних пројеката.

 

ПРЕТУЧЕН СВЕШТЕНИКОВ СИН У БОРОВУ

У поподневним часовима 02. фебруара, у центру Борова, син протојереја-ставрофора Чеде Лукића из Борова - Милан Лукић (21) претучен је  од стране хрватских екстремиста. Нешто раније у Вуковару под називом "За хрватски Вуковар, стоп ћирилици" ,а у организацији  ''Стожера  за одбрану'' и ветерана рата из 90-их година, одржан је протестни скуп на коме је око 20 000 учесника протестовало због најаве да ће у службену употребу у Граду, сходно Уставу Р. Хрватске,  ускоро бити уведени српски језик и ћирилица.

Након овог скупа, неколико аутобуса учесника протеста упутило се у Борово, у коме у великој већини живи српско становништво. После заустављања аутобуса у центру Борова, више учесника протестног скупа почели су уништавати јавну имовину, вербално вређати и застрашивати мештане а тројица од њих брутално су претукла сина проте Чеде. Због задобијених повреда он је задржан у вуковарској болници, а Полиција утврђује детаљне околности у вези са овим  догађајем, који је узнемирио парохијане из Борова.

ЕПАРХИЈСКА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВУКОВАРУ

 Живот православних Срба у Вуковару помиње се у 16. веку, а према подацима из 1733, парохија вуковарска датира с почетка 17 века. У Вуковару постоје два храма: саборни храм посвећен преносу моштију светог оца Николаја подигнут 1737. и храм Преподобне матере Параскеве на Доброј води, подигнут 1811. године. Постоје три капеле: Васкрсења (Станић) на православном гробљу, Светог Прокопија у насељу Трешња (Пауновћ) и маузолеј угледне вуковарске породице Пауновић. Оба храма су током историје више пута уништавани и обнављани...

опширније

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ДАЉУ  

Јединствена свечаност у Eпархији Осјечкопољској и барањској поводом хришћанског празника Богојављења уприличена је ове године у Даљу. У организацији Српске православне црквене општине Даљ, након Свете литургије коју су храму Светог Димитрија служили протојереј-ставрофор Јован Клајић и јереј Зоран Мајкић, те литије од храма до новоподигнутог крста на обали Дунава и великог освећења воде, уследило је треће по реду такмичење у пливању за богојављенски крст... опширније

 

следећа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 претходна

 

web counter
Copyright © 2013 SPC
~ Eparhija Osјečkopoljska i baranjska ~